Grundsetmartn i over 400 år

Grundsetmartn har sin opprinnelse over 400 år tilbake i tid og er kanskje Norges eldste tradisjonelle marked for handel med varer. «Gammel-ordfører» Olav Sæter fant historiske spor tilbake til 1594 i sitt søk på når det hele startet. ”I Elverum, der hvor veiene møtes fra Østerdalen i nord, fra Hedmarken i vest, fra Trysil og Dalarne i nordøst og fra Solør og Värmland i sørøst, møttes folk i flere hundre år hver vinter i mars måned til marked” – skriver Toralv Gjone i boka Grundset Marked utgitt på Cappelens forlag i 1925.

Markedet er oppkalt etter gården Grundset, og har til tross for flere forsøk gjennom kongelige forordninger på å flytte markedet både i 1685 og 1726, bestått i Elverum. Dette ble så til slutt stadfestet i en ny kongelig forordning i 1767, hvor det heter at markedsplassen skal være på Gårder gårds grunn. Deretter oppgis markedet å ha sin glansperiode i hundre år framover, og har geografisk tilstrømning av folk fra Trøndelag i nord til Vestfold i sør, Sogn i vest til Dalarne i øst.

”Grundset marked” er kjent over hele Norge og utenfor landets grenser og har en storhetstid som varer til midt på 1800-tallet. Da skjer introduksjonen av andre typer for vareomsetning og fortrenger gradvis mer av markedshandelen samtidig som Hamar (1848) og Kongsvinger (1854) opprettes som byer. Jernbane som kommunikasjonsmiddel og landhandlerier som omsettere for varer forandret forutsetningene ytterligere. Etter hvert hevet det seg røster for å oppheve markedet (1860-årene) og to ganger vedtok Elverum herredsstyre selv å oppheve markedet i form av henvendelser til regjeringen (1869 og 1899), og dette ble stadfestet ved ”kronprinsregentens resolusjon” 5. mai 1900. Men markedet fortsatte, og har med varierende forutsetninger levd sitt liv fram til dags dato med sine ”opp- og nedperioder”.

De dominerende varer på Grundset marked har gjennom tidene vært:

  • Skinn, smør, ost og vilt fra Østerdalene
  • Korn, mjøl, brød, lefse fra Hedemarken
  • Hester – særlig fra Gudbrandsdalen
  • Tørrfisk og salt sild fra Møre og Romsdalen
  • Husflidsprodukter fra Toten – blekktøy, kobbersaker, messing og treskjærerarbeid.
  • Kaffe og sukker, tøy og klær fra byenes kjøpmenn
  • Jernvarer fra Värmland

Grundset marked var i sin glanstid ”Østerdalens karneval” – det var årets store hendelse, som øvrige hendelser ble relatert i forhold til. Markedet brakte folk sammen, hadde stor kulturell betydning og var vesentlig i varehandelen.

Gå til denne linken for å se en historisk NRK-reportasje fra Grundsetmartn: NRK

1 svar til Grundsetmartn i over 400 år

  1. christian sier:

    Grundsetmartn er nok ikke den eldste tradisjonelle marknaden i Norge. For det første hadde vi alle kaupangene i vikingtid. Men skal vi tenke tradisjonelle friluftsmarkeder med bytte og salg av varer, og som eksisterer fortsatt, så er nok Lærdalsmarknaden i Sogn den eldste. Første gang vi kan lese om Lærdalsmarknaden er i et Kongebrev av år 1596, der den pålegges å vare i et visst antall døgn og at den skal begynne åtte dager etter Mikkelsmesse. Med andre ord hadde Lærdalsmarknaden allerede vart en stund i 1596. Trolig tok den over etter vikingenes Lusakaupang på Kaupanger. Det betyr at Lærdalsmarknaden er SVÆRT gammel.
    Sorry Elverum;)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s